Manis Bicara(Ingatan UntukKU)

Manis Bicara(Ingatan UntukKU)

Kalau seorang guru mengajar sambil duduk, Murid belajar sambil mengantuk.

Kalau seorang guru mengajar sambil berlakon, Murid belajar dengan tekun.
Kalau seorang guru mengajar tanpa alat, Murid belajar dengan ralat.
Kalau seorang guru mengajar banyak bercakap, ada murid yang bertambah gagap.
Kalau seorang guru menjadi pemudah cara, ramai murid pandai berbicara.
Kalau seorang guru mengajar tanpa menilai, tidak akan tahu murid yang bodoh atau pandai.
Kalau seorang guru berbudi bahasa, dikenang murid sepanjang masa.

Sabtu, Julai 17, 2010

KBS yang paling kurang Penatnya....

Tayangan Video Bacaan dalam Solat

Assalamualaikum ...

Sepertimana yang telah dirancang oleh pengurusan Panitia Pendidikan Islam dan j-QAF,maka bermula lah program Kem Bestari Solat siri 3& 4/2010.

Ia adalah program yang sasaran nya terdiri daripada semua murid tahap 1 & 2 yang saaaangat lemah dalam solat,pendek kata mereka adalah golongan yang diketegorikan sebagai murid2 pemulihan solat.
Amali WUDHUK

Setelah dihitung2 dikalangan semua murid yang berjumlah 447 orang ,maka hasilan nya adalah berjumlah 33 orang murid tahap 1 dan 18 orang murid tahap 2.Justeru,jumlah keseluruhan murid2 pemulihan solat ini ialah seramai 51 orang murid.Data ini saya ambil dalam elaporan jqaf 6 bulan pertama yang telah direkodkan baru2 ini.

Agenda hari ini merupakan KBS Siri 3 yang telah pun tamat sebentar tadi.Alhamdulilah kedatangan murid2 pemulihan solat ini agak memberangsangkan.Saya dan guru2 lain merasa sangat seronok dan bahagia mengajar mereka tadi walaupun letih sangat2 memberi mereka kefahaman dan tunjuk cara dalam teori dan amali wuduk,bacaan2 niat2 solat fardhu,bacaan tahhiyat akhir dan juga perlakuan dalam solat.
Teori wudhuk

Rumusan yang dapat diambil daripada perjalanan kem tadi ialah saya harus mengurangkan jumlah slot kerana didapati mereka teramat lemah dalam mengingat dan menyebut beberapa perkataan.Jadi mungkin pada masa hadapan saya hanya letakkan dua slot sahaja bagi memudahkan dan menyenangkan mereka juga tenaga pengajar.

Kem kali ini saya memberi kan sedikit saguhati pada murid2 sebagai HADIAH Motivasi agar mereka merasa x rugi datang ke kem dan belajar mengenai solat.Alhamdulilah, natijah nya saya dapat lihat reaksi yang sangat positif daripada raut wajah mereka dan penglibatan mereka sepanjang kem ini berlangsung juga sangat2 lah baik.
(hehee..gelak sendiri bila teringat kan gelagat mereka td..hehee)

Insya ALLAH untuk KBS Siri 4 akan datang saya kan rombak semula master plan yang telah di buat untuk melancarkan lagi perjalanan program..

Semoga Aktiviti2 selepas ini dimudahkan ALLAH kelancarannya.Ameen

TERIMA KASIH kepada semua guru agama yang terlibat menjayakan kem tadi dan jangan lupa teman2 sekerja ku kita ada program lagi selepas ini..hahaa

-----TRADEMARK KU PADA MURID2;;;;; ----Solat..solat..solat SAYA Mesti Solat...YEAH!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Kenangan Terakhir : Tahun 6 2017

Salam Bismillahiwalhamdulilah. Hari ini kami bergambar bersama-sama dalam pakaian baju graduan untuk semua murid tahun 6 2017. Kelas 6...