Manis Bicara(Ingatan UntukKU)

Manis Bicara(Ingatan UntukKU)

Kalau seorang guru mengajar sambil duduk, Murid belajar sambil mengantuk.

Kalau seorang guru mengajar sambil berlakon, Murid belajar dengan tekun.
Kalau seorang guru mengajar tanpa alat, Murid belajar dengan ralat.
Kalau seorang guru mengajar banyak bercakap, ada murid yang bertambah gagap.
Kalau seorang guru menjadi pemudah cara, ramai murid pandai berbicara.
Kalau seorang guru mengajar tanpa menilai, tidak akan tahu murid yang bodoh atau pandai.
Kalau seorang guru berbudi bahasa, dikenang murid sepanjang masa.

Sabtu, April 30, 2011

KBS Siri 2/2011

Praktikal solat subuh berjamaah,slot ini terpaksa diawalkan aktivitinya kerana keadaan cuaca pada pagi itu agak redup,terpaksalah saya menukar waktunya.walaupun begitu,alhamdulilah tiada sebarang masalah melaksanakan aktiviti yang seterusnya.

Salam semua

Hari ini bertarikh 30hb April 2011/Sabtu, telah pun selesai program Kem Bestari Solat siri 2, yang melibatkan semua murid SKI tahun 4 & 5.Program ini bermula dari jam 7.30 pagi sehingga 11.00 pagi.Ia bertempat di sekitar kawasan SK Ijok dan membabitkan sebahagian guru SKI yang dijemput bagi membantu kami (guru-guru j-QAF) sebagai fasilitator tambahan dalam melancarkan lagi aktiviti yang telah dirancang.

Berikut adalah sebahagian foto indah kem:

Antara foto bagi slot pertama:
Praktikal wudhuk menggunakan air botol mineral
Penerangan oleh ustaz Shamsudin kepada murid-murid sebelum melakukan amali wudhuk

Semua peserta sedang mendengar penerangan mengenai tatacara penggunaan air botol mineral dalam berwdhuk.
Keadaan Murid perempuan dan lelaki tatkala berwudhuk :
Untuk Slot yang seterusnya pula :
Us Yusof sedang membuat latih tubi bacaan Doa Qunut kepada semua murid selepas selesai praktikal solat berjamaah di tapak gelanggang bola keranjang sambil diperhati bersama oleh ustazah aini dan pk pentadbiran..(masa tu peluh kepenatan dah keluar dah..uhh...)

laungan Azan oleh murid tahun 4..aduii..lupa pula ustazah namanya..maaf ya..ini antara acara tambahan selepas mereka berehat sebentar..SubhanAllah..sungguh merdu dan bergema laungan itu..insya allah..ada harapan jadi imam ni..

Alhamdulilah...khusuk makan roti canai rupanya..silakan menjamu selera...hehee

haa...buat betul2..sapu kat bahagian muka tu dengan sempurna ya ..

dan ini pula sapu bahagian kedua-dua tangan..amboi.seronok betul budak-budak ni membuat praktikal tayammum beramai-ramai.sampai nak habis bedak ustazah dibuatnya...hehee

Komen:

1. Alhamdulilah,segala yang dirancang dapat di jalankan dengan lancar,walaupun diri dah kepenatan sedikit dek perilaku 2@3 orang murid yang agak nakal tetapi masih boleh dikawal.Apa-apa pun,saya seronok mengajar dan bahagia tengok telatah mereka tadi,yelah..budak-budak kecil yang comel, tekun belajar bab solat..hehee.

2. Penilaian Keseluruhan aktiviti dalam tahap yang sangat baik, dari mula slot praktikal wudhuk menggunakan air botol mineral,praktikal berjamaah solat subuh,latih tubi doa qunut,sehinggalah praktikal Tayammum.

3. Diharapkan semua peserta tadi dapat lah mengamalkan ilmu yang telah dipelajari dalam kehidupan seharian mereka.Ingat apa moto kita:'Solat..Solat..Solat...SAYA Mesti Solat' dan Ustazah tanya lagi:'Berapa waktu??" Jawabnya:'LIMA Waktu'..Yeah!!!

Syukran kepada semua pihak yang terlibat secara langsung @ tidak langsung bagi menjayakan program kedua ini.Semoga segala usaha tersebut mendapat ganjaran hebat dariNYA.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Kenangan Terakhir : Tahun 6 2017

Salam Bismillahiwalhamdulilah. Hari ini kami bergambar bersama-sama dalam pakaian baju graduan untuk semua murid tahun 6 2017. Kelas 6...