Manis Bicara(Ingatan UntukKU)

Manis Bicara(Ingatan UntukKU)

Kalau seorang guru mengajar sambil duduk, Murid belajar sambil mengantuk.

Kalau seorang guru mengajar sambil berlakon, Murid belajar dengan tekun.
Kalau seorang guru mengajar tanpa alat, Murid belajar dengan ralat.
Kalau seorang guru mengajar banyak bercakap, ada murid yang bertambah gagap.
Kalau seorang guru menjadi pemudah cara, ramai murid pandai berbicara.
Kalau seorang guru mengajar tanpa menilai, tidak akan tahu murid yang bodoh atau pandai.
Kalau seorang guru berbudi bahasa, dikenang murid sepanjang masa.

Sabtu, April 09, 2011

Majlis Wacana Ilmu Pend.Islam

Salam Nur Kasih.

Alhamdulilah,hari ini telah pun berlangsung satu Majlis Ilmu yang bermanfaat buat semua warga Pendidik khususnya yang mengajar subjek Pendidikan Islam mahu pun j-QAF.Majlis itu diberi nama Wacana ILMU Kecemerlangan Guru Pendidikan Islam Daerah Kuala Selangor.Bertempat di dewan besar Ibnu Rushd,SAM Tanjung Karang dan telah dirasmikan oleh Tuan Haji Arifin b Mohd Amin,Ketua Sektor Pendidikan Islam,JPS.

Saya bersama 6 orang sahabat yang lain telah pun berangkat ke sana seawal jam 7.30 pagi dengan menaiki kereta Ustazah Siti Narimah dan Ustaz Din pula menaiki kereta kawannya.Tiba di SAM Tanjung Karang tepat jam 8.00 pagi.Rasanya kami adalah antara mereka yang terawal tiba disana.Sampai sahaja kami terus ke dewan utama untuk sesi pendaftaran.Selepas itu,kami terus ke tempat sarapan pagi yang berada di luar dewan.Alhamdulilah..ada juga rezeki untuk mengisi perut ni..maklumlah pagi-pagi...

Didalam dewan kelihatan di sana beberapa kaunter yang telah dibuka antaranya kaunter pendaftaran guru sekolah rendah dan menengah,kaunter jualan buku Jawi,kaunter pendaftaran ahli PEKDIS,kaunter penyerahan kad biru LADAP dan sebagainya.

Sebenarnya pada hari tersebut saya telah merancang untuk mengadakan Kem Bestari Solat siri 2,namun kedatangan surat rasmi daripada PPD Kuala Selangor ke sekolah, maka terpaksalah saya menundakan program tersebut pada 23hb ini,Insya Allah.

suasana di dalam dewan Ibn RUshd,SAM Tanjung Karang

Sekadar point-point penting dari ucapan Tn Haji Arifin b Mohd Amin mengenai Memertabatkan Pendidikan Islam Tanggungjawab GPI:

--Ulasan cabaran & Senario semasa & wawasan serta harapan kepada Guru,Murid dan PEKDIS
--Hasrat dan wawasan BPI melalui FPI
--Prinsip-prinsip dan peribadi yang harus ada pada seorang guru agama
--Sifat kepimpinan dan jati diri guru
--penerangan tujuan PEKDIS ditubuhkan

Sesungguhnya betapa hebatnya dan mulia tugas guru ini.Mudah-mudahan saya dapat meneruskan profesion ini mengikut landasannya dan diberi kekuatan oleh Allah menempuhinya dengan penuh kesabaran dan ketenangan hati.

sepanjang perjalanan balik ke sekolah semula,kami rancak berborak mengenai isu kenduri kahwin...uhh..riuh betul senior-seniorku ni di dalam kereta.hahaa

***subhanaAllah,sedap sungguh lagu ni open your eyes by maher zain..uhhh..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Kenangan Terakhir : Tahun 6 2017

Salam Bismillahiwalhamdulilah. Hari ini kami bergambar bersama-sama dalam pakaian baju graduan untuk semua murid tahun 6 2017. Kelas 6...