Manis Bicara(Ingatan UntukKU)

Manis Bicara(Ingatan UntukKU)

Kalau seorang guru mengajar sambil duduk, Murid belajar sambil mengantuk.

Kalau seorang guru mengajar sambil berlakon, Murid belajar dengan tekun.
Kalau seorang guru mengajar tanpa alat, Murid belajar dengan ralat.
Kalau seorang guru mengajar banyak bercakap, ada murid yang bertambah gagap.
Kalau seorang guru menjadi pemudah cara, ramai murid pandai berbicara.
Kalau seorang guru mengajar tanpa menilai, tidak akan tahu murid yang bodoh atau pandai.
Kalau seorang guru berbudi bahasa, dikenang murid sepanjang masa.

Ahad, April 17, 2011

MTQ SELANGOR 2011-Bangi

Fadhilah dalam barisan sewaktu menerima hadiah saguhati dan murid lelaki berbaju hijau tu adalah Zaid peserta adik-adiku,insya-allah boleh, rancangan TV1 tu adalah Johan bagi tilawah al-quran lelaki.Tahniah ya zaid..

Salam

Tatkala saya menaip tulisan pada pagi ini pendengaran ku terfokus kepada 2 slot ulangan ikim.fm iaitu slot ad-daurah dan slot mahligai kasih..kedua-dua slot tu amat menarik perbincangannya dan berinfomasi buat diri ini.

Walaupun begitu,jejari ku ini tetap ligat menaip seiring dengan minda pantas mengimbas-imbas kembali majlis penting iaitu MTQ Selangor,2011 yang telah pun berlangsung semalam, hari Sabtu,16hb April 2011 di SK dan SMK Jalan 3,Bandar Baru Bangi.

Alhamdulilah,pencapaian terbaik sekali lagi buat SKI pada tahun ini ialah dapat menghantar wakil tunggal dalam acara Tilawah al-Quran perempuan peringkat negeri selangor 2011,iaitu adik Fadhilah bt Jaafar.

Sekali lagi juga saya bersama beberapa orang guru di daerah kuala Selangor telah diberi amanah oleh PPD kami untuk menjaga peserta-peserta sekolah rendah dan sekolah menengah daerah K.Selangor.Kami kesana menaiki sebuah bas.Bermula perjalanan kami pada petang hari jumaat dan telah tiba di sana dalam jam 6.30 petang.macam biasa lah apabila sampai sahaja kami ke kaunter pendaftaran dan urusan penginapan,makanan dan sebagainya di lakukan.Seronok juga rasanya ialah dah lama tak dok asrama semenjak dah bekerjaya ni...malamnya selepas solat isyak saya ke bilik penginapan murid perempuan untuk latihan ringan-ringan jer..tapi rasanya banyak borak-borak dengan budak-budak menengah iaitu Najihah,Shida,Madihah dan Nik..diorang ni memang giler betul laa,kelakar habis tapi tetap ada hormat dengan saya.hehee..hilang gak rasa letih sikit.

Siang telah muncul juga,pada 16hb dan sebagaimana yang telah dirancang, MTQ Selangor 2011 memulakan tradisinya.Dihati saya pada hari itu hanya berdoa dan bertawakkal sahaja pada Allah selepas usaha padu telah dibuat dan mengharapkan ada kemenangan pada acara-acara pertandingan bagi peserta SK dan SM Daerah K.Selangor.

bergambar jap sebelum ke bilik pertandingan.

Tidak di nafikan suasana pada hari tersebut amat mendebar-debarkan juga terutama pada semua peserta di 10 daerah di negeri Selangor ini.masing-masing mula menunjukkan kehebatan bakat dan potensi diri..

makan adik-adik..sebelum bergerak berjuang!peserta SK RENDAH dan SM menikmati juadah pagi,mereka adalah adik Mira,Fadhilah dan Wani (sek rendah) dan Adik Nik,Shida,Madihah dan Najihah (sek menengah)

Begitu juga lah dengan Fadhilah.Saya lihat dia agak takut sikit apabila melihat pesaing-pesaing nya..em..saya hanya mampu memujuknya agar tenang dan berselowat banyak-banyak agar diberi ketenangan oleh NYA.Saya memberitahu nya menang @ kalah adalah adat pertandingan yang penting buat lah yang terbaik..

Fadhilah tatkala sedang membaca ayat suci di bilik pertandingan.

Majis penutupan telah pun berlangsung pada jam 2.30 petang di dewan besar SM Jalan 3.
Keputusan telah pun diketahui dan tiada rezeki bagi fadhilah pada tahun ini kerana fadhilah hanya mendapat hadiah saguhati sahaja.Alhamdulilah.

Sebenarnya secara peribadi selepas melihat bacaan ke semua peserta semalam saya lihat fadhilah dah bagus da..cuma pembacaannya kurang sikit burdahnya,mungkin perasaan gemuruh telah datang sewaktu membaca surah Ibrahim tu..emm...bagi peserta lain tu..ada gak kesalahan besar yang saya dengar terutamanya part tajwid.Rasanya fadhilah ni ada potensi sikit antara ke semua 10 peserta tu..Cuma tiada rezeki kemenangan buat nya pada hari tersebut.Xpe la fadhilah...redho ya..ustazah pun terima semuanya dan tetap bangga dengan mu.

saya bersama Ustazah Faezah jurulatih bagi acara tilawah al-quran lelaki berada di dewan sk rendah jln 3 melihat sebentar acara nasyid.

Akhir kalam,Syukran buat semuanya..Mohon kemaafan zahir dan batin sekiranya terdapat salah laku disengajakan @ tidak disengajakan terjadi disepanjang trilogi MTQ 2011 ini berlangsung sama ada di peringkat ZON,DAERAH sehinggalah NEGERI.

Tahniah buat semua peserta dan jurulatih yang telah berjaya dan Tahniah juga yang tidak berjaya,Tahun depan kita cuba lagi,Insya Allah.

Pengalaman manis dan pahit buat saya juga telah diterima.Terima Kasih ya Allah..moga diri ini tetap tabah atas semuanya itu..Rahmat dan Kasih Sayang MU kuharapkan.Ameen.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Kenangan Terakhir : Tahun 6 2017

Salam Bismillahiwalhamdulilah. Hari ini kami bergambar bersama-sama dalam pakaian baju graduan untuk semua murid tahun 6 2017. Kelas 6...