Manis Bicara(Ingatan UntukKU)

Manis Bicara(Ingatan UntukKU)

Kalau seorang guru mengajar sambil duduk, Murid belajar sambil mengantuk.

Kalau seorang guru mengajar sambil berlakon, Murid belajar dengan tekun.
Kalau seorang guru mengajar tanpa alat, Murid belajar dengan ralat.
Kalau seorang guru mengajar banyak bercakap, ada murid yang bertambah gagap.
Kalau seorang guru menjadi pemudah cara, ramai murid pandai berbicara.
Kalau seorang guru mengajar tanpa menilai, tidak akan tahu murid yang bodoh atau pandai.
Kalau seorang guru berbudi bahasa, dikenang murid sepanjang masa.

Khamis, April 07, 2011

RiNDu nya saya...

Assalamualaikum dan salam rindu sahabat semua.

Hari-hari yang dilalui oleh ku semakin mencabar diri seiring dengan gelora yang sedang melanda negara tercinta ini.

Ya Allah semakin hebat cabaran ini.Tiada lain yang ku harapkan hanya pelindunganMU dan Kasih sayang MU, buat diri ini agar diri tidak tersasar dan tetap meneruskan amanah dan ukhuwah sepertimana yang di tuntut oleh MU.

Tugas tetap ku teruskan seperti biasa walaupun kadang kala tu agak meletihkan..

Antaranya:

Perjalanan p&p di sekolah berjalan seperti biasa dan semakin rancak murid-muridku menuntut ilmu dari cikgu-cikgu mereka.

Tugas tambahan baru ku pula, bermula selama 2 minggu ini sebelum tibanya tarikh 16HB ialah membuat latih tubi dalam tilawah al-quran bagi acara MTQ peringkat Negeri yang akan berlangsung di Bangi.

Pada 4.4 2011 saya telah pun pergi ke PKG Kuala Selangor bagi sesi taklimat kepada semua jurulatih yang terlibat.Disana kami telah di maklumkan mengenai perkara-perkara penting yang harus diambil tindakan susulan.

Rumusan yang dapat dibuat oleh ku ialah usaha keras perlu dilakukan agar daerah kami ini dapat menjuarai dalam beberapa acara yang dipertandingkan pada majlis tersebut.Terasa sangat berat sebenarnya...tapi saya tetap akan berusaha sedaya yang mungkin dan selebihnya saya serahkan pada Allah..

emm..fadhilah,Tahniah dari ustazah.Bacaan dan suara mu dalam seminggu ni sampai terbayang-bayang di ingatan ustazah..hehee..paling best tu part thobaqat yang tinggi tu,huhhh..Semoga fadhilah dapat lah undian surah yang diminati tu yek...Insya Allah.

Antara lain agenda yang telah berlaku pada minggu ini juga ialah sekolah telah pun menghantar pasukan bagi acara bola sepak dan keputusan rasmi kejohanan tersebut akan diketahui pada esok harinya.Semoga kejayaan akan berpihak kepada SKI ,Insya Allah.

Lagi satu ni haa...Pelancaran Hari Anti Dadah..

Sewaktu pelancaran program anti dadah pada perhimpunan pagi Isnin

Pelbagai program telah disusun oleh pihak pengurusan terbabit antaranya penyampaian teks ucapan program anti dadah,Ceramah Anti Dadah,pertandingan melukis poster dan lain-lain.

Dan Paling seronok:KEDATANGAN CIKGU SAIYED SEBENTAR DI SKI ;)

Hari ini diri rasa terhibur sedikit dengan kedatangan insan yang amat ku sayang.Beliau umpama abah ku yang kedua yang tatkala memandangnya tadi, hatiku rasa sangat bahagia dan bersemangat semula melakukan tanggungjawabku sebagai seorang guru.

Ya Allah,rindu sungguh saya pada insan itu.Insan itu tak lain tak bukan ialah cikgu Saiyed Mohd Sharif bin Saiyed Hasan (mantan PK Pentadbiran).Beliau singgah sebentar di sekolah tadi dan sempat juga mengucapkan tahniah kepada ku atas Kejayaan mendapat tempat pertama yang telah diperolehi dalam acara Tilawah al-quran bagi MTQ 2011.Alhamdulilah..

Tiada apa yang dapat ku berikan pada beliau tadi hanya sekadar belanja ringan di kantin pada beliau..hehee...


Cikgu Saiyed yang sangat ku kagumi..semoga Allah merahmati cikgu sekeluarga.Terima Kasih cikgu atas segala-galanya.

RINDUNYA Saya pada semangat cikgu saiyed dalam melaksanakan tugas-tugas pendidikan.

dan tatkala ini,ku teringat semula pada allahyarham abahku,rindu dan sayang sungguh padanya.Ya Allah,rahmati lah dia dan sayangilah dia seperti mana dia menyanyangi ku sewaktu kecilku..ameen

em,dan sebelum terlupa insya allah pada 9.4.2011 ini semua agama akan menghadiri satu wacana ilmu pendidikan Islam di SAM Tanjung Karang.Berjumpa kita nanti di sana ya sahabat-sahabat ku..

BERSAMA-SAMA KITA MENERUSKAN TUJUAN KITA DICIPTAKAN..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Kenangan Terakhir : Tahun 6 2017

Salam Bismillahiwalhamdulilah. Hari ini kami bergambar bersama-sama dalam pakaian baju graduan untuk semua murid tahun 6 2017. Kelas 6...