Manis Bicara(Ingatan UntukKU)

Manis Bicara(Ingatan UntukKU)

Kalau seorang guru mengajar sambil duduk, Murid belajar sambil mengantuk.

Kalau seorang guru mengajar sambil berlakon, Murid belajar dengan tekun.
Kalau seorang guru mengajar tanpa alat, Murid belajar dengan ralat.
Kalau seorang guru mengajar banyak bercakap, ada murid yang bertambah gagap.
Kalau seorang guru menjadi pemudah cara, ramai murid pandai berbicara.
Kalau seorang guru mengajar tanpa menilai, tidak akan tahu murid yang bodoh atau pandai.
Kalau seorang guru berbudi bahasa, dikenang murid sepanjang masa.

Khamis, September 22, 2011

Kem Perdana Literasi Quran & Kem Bina Juara 2011

ucapan perasmian penutupan kem oleh Tn Hj Abd Hamid b Takat,Timbalan PPD Daerah Kuala Selangor..

Salam sahabat semua.

Alhamdulilah,hari ini ( 22 Sept ) telah selesai satu lagi program perdana peringkat Daerah Kuala Selangor bagi tahun 2011. Program itu tak lain tak bukan Program Perdana Kem Literasi Al-Quran dan Kem Bina Juara(Khat-Tarannum-Bahasa Arab).Program kali ini telah diadakan pada jam 7.30 pagi sehingga 4.00 petang, ia bertempat di Masjid Jamek Sultan Ibrahim Kuala Selangor dan sasaran pesertanya terdiri daripada semua murid terpilih program j-QAF Di daerah Kuala Selangor.

Macam biasa la pada kali ini Urus Setia dan Fasilitator nya terdiri daripada sebahagian Guru-guru j-QAF di daerah Kuala Selangor.Alhamdulilah..bahagia rasanya hati ini kerana dapat berjumpa dengan sahabat-sahabat se-j-QAF yang sangat-sangat 'spoting' dan sehati sejiwa dalam memantapkan objektif program j-QAF.

Dan macam biasa la juga, pada kali ini saya sekali lagi diberi kepercayaan oleh PPD K.Selangor untuk menjadi ketua unit bagi slot Bahasa Arab dan Penyelaras dalam penyediaan bahan ABM Bahasa Arab.Pada kali ini ,saya amat bernasib baik kerana telah dibantu beberapa sahabat baik dalam melancarkan lagi Slot bahasa Arab ini. Sekalung penghargaan saya tujukan khas untuk mereka :- Ustazah Yusila,Ustazah Shiyba, Ustazah Fadhilah,Ustazah Erna Dan Ustazah Susila.Terima Kasih sahabat2ku..Antunna mumtazah!!!Allahuyubarikum!!!!

Alhamdulilah...di sepanjang slot Bahasa Arab berlangsung , tiada masalah besar yang berlaku dan segala yang dirancang berjalan baik.Kelihatan peserta merasa sangat gembira dan seronok mengikuti setiap slot yang berjalan..

Antara slot-slot itu ialah :--

SLOT 1 ---Taaruf dan bacaan Teks Kalam Jamaii
SLOT 2 ---Tunjuk cara Dan Latih Tubi Kalam Jamaii
SLOT 3 ---Permainan Bahasa
SLOT 4 ---Latihan Kalam Jamaii

ini masa slot permainan bahasa iaitu : telefon rosak...

Bagi slot-slot yang lain pula (Khat-tarannum-literasi), saya tidak berkesempatan untuk meronda-rondanya kerana dek sibuk dalam menguruskan tugasan saya..

Peserta-peserta bersemangat ketika menjalani sesi latihan Kalam Jamaii..

Rasanya, itu dulu lah sahabat semua buat catatan kali ini kerana rasa kepenatan tadi masih belum hilang lagi,walaupun bagitu,hati sangat gembira dan terhibur melihat keriangan wajah peserta bahasa Arab di slot ku meskipun mereka tiada kesempatan untuk mempersembahkan latihan kalam jamaaii kepada semua penonton semasa acara penutupan kem perdana tadi..Tak pe la murid-murid ku...insya-Allah,pada masa hadapan umur panjang kita berjumpa lagi dan dapat mempersembahkan bakat kalian itu nanti..

Akhir kalam...SYUKRAN semua sahabatku...

Cemerlang BAHASA ARAB Di serata DUNIA..KITA LAH PENYAMBUNGNYA!!!!

Tema Kem Perdana lITERASI AL-QURAN Dan KEM BINA JUARA 2011:
------------------Ke Arah Menjana Generasi Al-Quran Yang Syumul------------------

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Jamuan terakhir : Tahun 6 2017

Salam Bismillahiwal Alhamdulilah Hari ini adalah hari terakhir bersama-sama mereka di SKI. Aktiviti terakhir dengan dimulai solat sunat ...