Manis Bicara(Ingatan UntukKU)

Manis Bicara(Ingatan UntukKU)

Kalau seorang guru mengajar sambil duduk, Murid belajar sambil mengantuk.

Kalau seorang guru mengajar sambil berlakon, Murid belajar dengan tekun.
Kalau seorang guru mengajar tanpa alat, Murid belajar dengan ralat.
Kalau seorang guru mengajar banyak bercakap, ada murid yang bertambah gagap.
Kalau seorang guru menjadi pemudah cara, ramai murid pandai berbicara.
Kalau seorang guru mengajar tanpa menilai, tidak akan tahu murid yang bodoh atau pandai.
Kalau seorang guru berbudi bahasa, dikenang murid sepanjang masa.

Sabtu, Oktober 01, 2011

Khatam Quran peringkat Kebangsaan ke-4

Ini lah dia pentas Utama bagi acara Khatam Quran peringkat perdana,tersergam indah hiasannya dan sangat menarik latar belakangnya di dalam masjid Al-Azim.

Salam semua..

Tatkala saya menulis catatan ini, saya masih berada di hotel Emperor,Melaka.Saya bersama dengan 3 orang sahabat guru iaitu Ustazah Zarina,Ustaz Ahs’ari dan Ustaz Nor Azman telah ditugaskan oleh Jabatan Pelajaran Selangor untuk menjadi guru pengiring bagi kontigen negeri Selangor seramai 20 orang wakil murid yang terdiri daripada 10 orang murid lelaki dan 10 orang murid perempuan yang belajar di negeri Selangor ini.

Nama Program itu ialah :

MAJLIS KHATAM AL-QURAN PERDANA SEKOLAH-SEKOLAH KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA PERINGKAT KEBANGSAAN KE-EMPAT TAHUN 2011

Tarikh; 1HB OKTOBER 2011

Tempat: Masjid al-Azim,Bukit Paloh, Melaka.

Peserta : Murid-murid Program j-QAF Dari seluruh Negara

Perasmi : YB Dr. Haji Muhammad Fuad bin Zarkashi

Aktiviti :
1. Khatam Al-quran 2. Persembahan Hiwar 3. Kalam Jamaii 4. Tilawah Spontan

Urus Setia : JU dan Semua guru j-QAF Melaka.

Dititipkan sebahagian foto indah aktiviti di sana :---

sudut tilawah al-quran bagi murid perempuan,pelbagai negeri berkumpul bersama bagi mengalunkan bacaan ayat suci

ini pula sudut bacaan tilawah bagi murid lelaki..

Selama 3 hari saya berada di Melaka dan Alhamdulilah,rasanya ini adalah satu tugasan yang amat menyenangkan saya dan memberi pengalaman yang sangat melucukan hati.Apatah lagi bila mengingatkan gelagat dan telatah 20 orang peserta yang mewakili negeri Selangor ini.Ya Allah,pusing2 kepalaku melayan popet mereka ini,seakan-akan seperti menjaga 90 orang murid yang akan menyertai KEM ANAK SOLEH saya yang akan berlangsung pada minggu hadapan nanti,insya-allah.

Apa-apa pun,bagi diri ini ia umpama satu hadiah terindah bagi melupakan sebentar ke ‘tension’ nan terhadap sebahagian rakan-rakan guru yang @#$$%% di sekolah. Ditambah pula,di sini saya dengan keizinan dariNYA dapat berjumpa semula dengan MENTOR yang sangat saya sayangi.Beliau adalah Ustazah Nor Ashikin bt Ibrahim..Bahagia nya dapat bertemu kembali dengan beliau,dan apa lagi dikesempatan yang singkat itu saya ambil untuk berdiskusi bersama beliau tentang pelbagai isu mengenai keguruan hari ini.Semoga ALLAH sentiasa merahmati beliau dan keluarga.Ameen..

(Kak Shikin,saya sayang akak…rindu dengan semangat tinggi akak kearah menjadi guru pendidikan Islam/Bahasa Arab yang sebenar-benarnya..ibarat kita adalah air laut yang tidak akan masin jika dilanda badai mana pun dan juga ibarat kita adalah AIR MUTLAK berbeza dengan air-air lain…saya suka dengan kiasan akak itu ;)

Kak Shikin yang dikagumi...moga semangat tinggimu itu dapat memotivasikanku dan dapat ku warisi selama-lamanya..

Ini pula,

raptai kumpulan kalam jamaii yang dipersembahkan oleh murid-murid dari negeri Melaka.sungguh menghiburkan juga..

dan tidak dilupakan,

wajah-wajah ceria peserta dari negeri SELANGOR..bergambar bersama didalam hotel sebelum bergerak ke masjid Al-azim bagi menyempurnakan majlis Khatam Al-Quran perdana kali ke-4 tahun 2011.

Akhir kalam,TERIMA KASIH kepada pihak pengurusan pelajaran negeri MELAKA dan guru-guru j-QAF Melaka..kami sangat gembira dapat bertandang di negeri anda...

***pertama kali kami dikonvoi bersama dengan abang2 polis yang menjadi ketua dalam menyusuri perjalanan ke masjid Al-azim dan pada sebelah malamnya kami berkesempatan menaiki bot menyusuri sungai melihat tempat-tempat menarik yang terdapat di bandar bersejarah ini..alhamdulilah...

1 ulasan:

Kem Bestari Solat Siri 2/2017

Salam Bismillahiwalhamdulilah.. Sahabat-sahabat yang dirahmati Allah. Alhamdulilah, semalam 13.10.2017/Jumaat telah berakhir sudah KBS ...