Manis Bicara(Ingatan UntukKU)

Manis Bicara(Ingatan UntukKU)

Kalau seorang guru mengajar sambil duduk, Murid belajar sambil mengantuk.

Kalau seorang guru mengajar sambil berlakon, Murid belajar dengan tekun.
Kalau seorang guru mengajar tanpa alat, Murid belajar dengan ralat.
Kalau seorang guru mengajar banyak bercakap, ada murid yang bertambah gagap.
Kalau seorang guru menjadi pemudah cara, ramai murid pandai berbicara.
Kalau seorang guru mengajar tanpa menilai, tidak akan tahu murid yang bodoh atau pandai.
Kalau seorang guru berbudi bahasa, dikenang murid sepanjang masa.

Sabtu, Oktober 22, 2011

Konvensyen Transformasi Pemikiran GPI 2011

suasana di dewan auditorium Inpens....amat mendinginan dan hangat dengan topik pembentangan yang sedang disampaikan oleh Ustaz Mohd Shamsuddin b Harun.

Salam

Tarikh hari ini (22hb Okt 2011) telah pun berlangsung hari Konvensyen Transformasi Pemikiran GPI Ke arah Menjana Insan Kamil peringkat daerah Kuala Selangor 2011.Ia anjuran PPD Daerah K.Selangor bersama dengan PEKDIS.Bertempat di dewan Auditorium INPENS,K.Selangor.Program ini dihadiri oleh semua guru agama di daerah K.Selangor.Perasmi nya telah diwakii oleh Tn Hj Abdul Hamid b Takat,Timbalan PPD K.Selangor.

Justeru,saya bersama dengan sahabat-sahabat guru agama yang lain telah pun ke sana bermula sedari jam 7.30 pagi dan ia telah pun berakhir pada jam 1.00 tengahari.

Dibawah antara tentatif program yang telah pun berlangsung tadi :-

8.00 pagi -Pendaftaran dan sarapan pagi
9.00 pagi -Taklimat easy IQRA'
9.15 pagi -Ceramah 'BAHAYA ANCAMAN SYIAH' Oleh Ustaz Mohd Shamsuddin b Harun (dari SMK Bandar Baru Bangi )

(Secara peribadinya saya amat suka mendengar ceramah ini,ia benar-benar memberi info terbaru kepada saya yang sebelum ini agak kurang memahami misi bahaya yang sedang disebarkan oleh ahli SYIAH ini..setiap slide yang ditayangkan oleh us Shamsuddin benar-benar menakutkan saya kerana ia boleh merosakkan pegangan aqidah umat islam terutama di MALAYSIA ini sekiranya tidak dipantau betul2 oleh pihak yang berwajib.Antara slide-slide yang dibincangkan bersama dengan tayangan video oleh beliau ialah:

--Pendahuluan definisi ajaran sesat
--Sejarah SYIAH
--Ancaman SYIAH
--Pepecahan SYIAH
--Aqidah SYIAH
--Syiah Imamiah
--Ciri-ciri ajaran SYIAH
--Al-masih al-dajjal
--Ciri imam mahdi SYIAH
--Pengkhianatan SYIAH
--Manusia di sebalik ajaran SYIAH dahulu dan kini
--Konklusi

Sesungguhnya,banyak rahsia jahat pengkhianatan ahli SYIAH ini sedang berleluasa,ajaran yang benar2 memesong aqidah kita yang selama ini meminta kita percaya bahawa ALLAH itu yang wajib disembah dan Nabi Muhammad s.a.w adalah pesuruh Allah serta semua sahabat-sahabat nabi wajib kita hormati,sayangi dan haram bagi kita mencacinya.

Sahabat yang dikasihi,ikut lah dengan padu pegangan kita iaitu ahli sunnah wa Jamaah.Semoga Allah sentiasa melindungi kita daripada tersasar jauh dengan ajaran Islam dan selamatkan kita daripada terpengaruh dengan ajaran-ajaran sesat ini terutama Ajaran SYIAH.

11.50 pagi -Ucapan Perasmian oleh tn hj Abdul Hamid B Takat (timbalan PPD K.SEL)dan penyampaian hadiah untuk cabutan nama-nama bertuah kepada para hadirin serta penyampaian hadiah kepada pesara guru agama.

12.30 tengahari -Jamuan dan bersurai.

Sebelum saya terlupa,antara ucapan menarik juga yang telah disampaikan oleh Tn Pegawai PPD tadi amat memberi nasihat kepada saya.Antara intipatinya:

--menasihatkan para hadirin agar sentiasa menjaga nama baik profesion sebagai seorang guru agama yang mempunyai peranan penting kepada masyarakat.
--Seharusnya kita bersyukur kerana setiap hari kita di doakan oleh murid-murid setiap kali kita masuk ke dalam kelas dan tak semua pekerjaan yang dapat doa mulia seperti kita.
--Jangan berputus asa memainkan peranan kita sebagai guru agama
--Penekanan kukuh aqidah wajib kita sampaikan kepada murid-murid agar tidak terpesong dari ajaran islam yang sebenarnya

Akhir kalam,Terima kasih kepada pihak penganjur atas anjuran program bermanfaat itu tadi..Semoga saya dan sahabat guru-guru agama yang lain dapat manfaatnya.

Pesan Us Mohd Pahrol "Perpecahan itu boleh,cuma yang tidak boleh itu perpecahan di dalam AQIDAH sekiranya perpecahan di dalam FIQH atau pun dalam KAEDAH ai adalah perkara biasa " dan rumusnya di sini fahaman ajaran SYIAH yang saya telah diterangkan oleh Us Shamsuddin itu sangat jelas sesatnya.Moga ada pihak yang tertentu dapat memainankan peranan membenteras ajaran sesat ini pada masa hadapan.

Pesanan buat semua,luaskan lah pembacaan kita dan bertanya la pada mereka yang arif mengenai sesuatu hal itu agar kita tidak tersasar dari landasan yang sepatutnya.Berhati-hati dengan perkhabaran yang diterima,selidiki terlebih dahulu,bak kata pepatah melayu : 'menyesal dahulu pendapatan,menyesal kemudian tiada berguna'.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Jamuan terakhir : Tahun 6 2017

Salam Bismillahiwal Alhamdulilah Hari ini adalah hari terakhir bersama-sama mereka di SKI. Aktiviti terakhir dengan dimulai solat sunat ...