Manis Bicara(Ingatan UntukKU)

Manis Bicara(Ingatan UntukKU)

Kalau seorang guru mengajar sambil duduk, Murid belajar sambil mengantuk.

Kalau seorang guru mengajar sambil berlakon, Murid belajar dengan tekun.
Kalau seorang guru mengajar tanpa alat, Murid belajar dengan ralat.
Kalau seorang guru mengajar banyak bercakap, ada murid yang bertambah gagap.
Kalau seorang guru menjadi pemudah cara, ramai murid pandai berbicara.
Kalau seorang guru mengajar tanpa menilai, tidak akan tahu murid yang bodoh atau pandai.
Kalau seorang guru berbudi bahasa, dikenang murid sepanjang masa.

Rabu, November 16, 2011

Diari Program Insan Mapan(PRIMA) 2011 Part 2

rasa bahagia dapat bergambar bersama dengan us Haji Rosnen b Hj Alawi (Pegawai JPS),seorang yang sangat saya sayang dan kagum dengan kerendahan dirinya.Beliau antara penaik semangatku dalam meneruskan kerja-kerja dakwah ini..TQ Us..

Alhamdulilah..

Hari ini,16hb,seawal jam 5.30 pagi saya bangun untuk mengejutkan peserta-peserta program untuk mengerjakan solat subuh.Antara agenda pada pagi itu ialah:
solat subuh berjamaah-Zikruallah-Nyanyian lagu Tema : HAMBAMU ALLAH.DOA HAJAT & DOA IBU BAPA-Sarapan pagi -Riadah di pantai

Rialitinya,saya telah diberitahu oleh JU bahawa kaedah nak treat budak-budak asli ini adalah secara bersantai dan tidak perlukan ketegasan yang amat..

Selain itu, ia juga cara nak mempromosikan mereka untuk berminat menyertai lagi dan lagi program sebegini..Sebenarnya,hati mereka perlu dihiburkan terlebih dahulu sebelum kita nak menyuruh mereka ikut kata-kata kita.Oleh itu,di sepanjang program ini,saya lihat memang 100% kaedah yang digunakan adalah secara berhibur tetapi terkawal dan aktiviti-aktivitinya pula tidaklah terlalu berat kerana tahap pemikiran mereka rata-ratanya sangat lah rendah.

Antara aktiviti-aktiviti yang telah pun berlangsung pada hari kedua ini ialah :
-- Riadah di pantai
-- Amali Wudhuk
-- Santai d kolam renang
-- ZIikruAllah ringan
-- Ceramah teori & Amali pemurnian Solat
-- Lawatan ke kawasan pantai Pangkor,Kilang Sotong,Tugu Belanda dan pekan Pangkor
-- Permainan Berlawanan arahan 'bangun & duduk' serta tepukan semangat dan tepukan saya HEBAT
-- Nyanyian nasyid motivasi 'Suci Sekeping Hati'

ke-esokan harinya,adalah hari penutupan Program PRIMA.Sebelum itu antara slot terakhir yang perlu mereka lakukan ialah Slot SENTUHAN KALBU.Slot ini akan berlangsung selepas solat subuh,Dan Insya allah selepas itu acara kemuncak penutupan program akan diadakan seawal yang boleh kerana kami akan bertolak balik ke Selangor dalam waktu tengahari.Insya ALLAH.

Berikut saya paparkan sebahagian foto indah PRIMA hari Kedua,16hb Nov :-

peserta sedang asyik bermain di kolam renang..gembira sungguh mereka..hoho

Slot Amali wudhuk di kolam renang,

senaman pagi di pantai...sangat indah cuaca pada pagi itu walaupun angin paginya kurang bersepoi-sepoi..Acara Riadah pagi itu ialah permainan bola beracun dan membina Istana Pasir dalam kumpulan

penuh semangat..us Amir sedang mengetuai nyanyian lagu Hambamu ALLAH di dalam dewan..bergema habis laungan itu ...penuh semangat para peserta !!ALHAMDULILAH

Picit adik-adikku...nak bermanja kejap ...hehee

ini dia tugu BELANDA

lawat juga di tokong sejarah CHINA...

sempat juga kami singgah-singgah di Kilang pembuatan sotong..saya tak sempat nak membelinya,kerana harganya aduhai...

DAN
ini dia barisan JURULATIH PEREMPUAN terdiri daripada ;Ustazah Normie,Ustazah Salwa,saya dan Ustazah Siti Labibah..emm..seronok bekerja dengan kalian,walaupun ada kalanya kita dimarahi secara beradab oleh ketua kita ya..hehee...tak pe..biasalah lain orang lain cara dan kehendaknya..ye tak ??apa-apa pun,TAHNIAH !! kawan-kawan..atas gerak kerja dan kesepakatan kita bersama..

Semoga penutupan esoknya berjalan dengan baik dan kami pulang semula ke negeri kelahiran kami dengan selamat dibawah lindunganNYA.ameen.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Jamuan terakhir : Tahun 6 2017

Salam Bismillahiwal Alhamdulilah Hari ini adalah hari terakhir bersama-sama mereka di SKI. Aktiviti terakhir dengan dimulai solat sunat ...