Manis Bicara(Ingatan UntukKU)

Manis Bicara(Ingatan UntukKU)

Kalau seorang guru mengajar sambil duduk, Murid belajar sambil mengantuk.

Kalau seorang guru mengajar sambil berlakon, Murid belajar dengan tekun.
Kalau seorang guru mengajar tanpa alat, Murid belajar dengan ralat.
Kalau seorang guru mengajar banyak bercakap, ada murid yang bertambah gagap.
Kalau seorang guru menjadi pemudah cara, ramai murid pandai berbicara.
Kalau seorang guru mengajar tanpa menilai, tidak akan tahu murid yang bodoh atau pandai.
Kalau seorang guru berbudi bahasa, dikenang murid sepanjang masa.

Selasa, November 15, 2011

Diari Program Insan Mapan(PRIMA) 2011 Part 1

Alhamdulilah…

Saya tak tahu mengambarkan perasaan ku pada waktu ini..rasa gembira bercampur penat kot..gembira kerana diberi kesempatan sekali lagi untuk berdakwah pada anak bangsaku dan penat dek program pada minggu lepas yang masih berbaki lagi seiring dengan tugas-tugas saki baki persekolahan yang perlu diselesaikan ---laporan-laporan panitia 2011,laporan tugas Kokurikulum,laporan j-QAF,perancangan panitia Pendidikan Islam,Bahasa ARAB dan j-QAF tahun 2012, analisis peperiksaan 2011,minit-minit mesyuarat,minit curai,Ladap,dan lain-lain lagi laa…Ya ALLAH,rasa sangat letih..

Sahabatku,
Di kala ini saya sedang berada di Pangkor bay view beach resort di Pulau Pangkor,PERAK.Saya berada disana sempena kesinambungan program DAKWAH BIL HAL anjuran Sektor Pendidikan Islam,JPS.Pada kali ini,saya telah dijemput untuk membantu dalam kelolaan Ustaz Fadli selaku ketua kem komanden yang telah diamanahkan oleh JPS untuk mengendalikan program PRIMA ini.Sasaran kali ini adalah murid-murid sekolah-sekolah kebangsaan Asli di negeri Selangor. Jumlah kehadiran yang dikenal pasti pada hari ini adalah seramai 70 orang. Termasuk 9 orang murid yang masih belum beragama Islam.Em..satu cabaran dan pengalaman buat saya menguruskan mereka ini.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Program ini diberi nama singkatannya PRIMA iaitu PROGRAM INSAN MAPAN.Ia berlangsung selam 3 hari bermula 15hb-17hb November 2011/Selasa-Khamis.

Di Keheningan malam ini saya tidak bercadang untuk menceritakan aktiviti-aktiviti nya,mungkin keletihan sedikit dek perjalanan yang agak jauh ditambah dengan cuaca yang agak panas..Allah jer yang tahu keletihanku ini..Insya-Allah, saya akan coretkan kisahnya pada masa hadapan.

Semoga hari esok dan seterusnya,saya masih terus bersemangat dan bersemangat menjalankan kewajipan yang di berikan ini dengan seutuhnya dan dapat membantu anak-anak bangsaku yang kecil ini menjadi insan yang tahu peranannya di muka bumi ALLAH ini.

Sekian dulu buat waktu ini..

Sebelum itu,saya lampirkan sedikit aktiviti yang telah berlaku pada hari pertama ini..

kelihatan para peserta sedang menunggu ketibaan feri..letih betul perjalananku pada kali ini..uhh.

saya bersama murid-murid di dalam feri menuju ke destinasi

Pengenalan ringkas daripada Ustaz Haji Rosnen bin Hj Alawi,selaku Penyelia dari JPS kepada para peserta di dewan utama

Ustaz Apandy,selaku KJ sedang bersemangat memberikan kata-kata dalam slot 'ICE BREAKING' dan pembahagiaan kumpulan.Kelihatan para peserta amat gembira dan segar di riak wajah mereka

Slot kerohanian dipimpin oleh Ustaz Azwa..em..pengalaman buat saya--amali solat peserta kelihatannya mengikut kaedah ikut-ikutan,banyak yang perlu diperbetulkan..emm..

***Esok di sekolah 16hb adalah hari Anugerah Kecemerlangan Pelajar dan KOnvokesyen Prasekolah 2011.Sedih,tak dapat nak melihat persembahan Murid-murid ku 'DEMI MATAHARI'..Apa-apa pun Sekalung Tahniah buat murid SKI yang cemerlang kurikulum dan Kokurikulumnya.Moga Kalian semua berjaya dan terus berjaya hingga ke akhirnya..Insya allah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Jamuan terakhir : Tahun 6 2017

Salam Bismillahiwal Alhamdulilah Hari ini adalah hari terakhir bersama-sama mereka di SKI. Aktiviti terakhir dengan dimulai solat sunat ...