Manis Bicara(Ingatan UntukKU)

Manis Bicara(Ingatan UntukKU)

Kalau seorang guru mengajar sambil duduk, Murid belajar sambil mengantuk.

Kalau seorang guru mengajar sambil berlakon, Murid belajar dengan tekun.
Kalau seorang guru mengajar tanpa alat, Murid belajar dengan ralat.
Kalau seorang guru mengajar banyak bercakap, ada murid yang bertambah gagap.
Kalau seorang guru menjadi pemudah cara, ramai murid pandai berbicara.
Kalau seorang guru mengajar tanpa menilai, tidak akan tahu murid yang bodoh atau pandai.
Kalau seorang guru berbudi bahasa, dikenang murid sepanjang masa.

Khamis, Januari 12, 2012

P&P bermula lagi...

Assalamualaikum

Alhamdulilah..

Pengajaran dan pembelajaran bermula lagi..rupanya,sudah dua minggu persekolahan bermula,keaadan diri agak sibuk juga dalam menguruskan pelbagai perkara yang berkaitan dengan kerja.

walaupun di kala ini,diri kerdil ini telah 'ditendang' keluar secara terbukanya dalam hal ehwal pengurusan sekolah..aduh!! sangat sakit rasanya..ini lah lumrah alam,rasanya tak perlu la saya ceritakan hal itu di sini,yang pasti,saya sangaaaaaaaaaaaaaaaat bosan bila berjumpa dengan insan sebegitu..uhh.

(Ya Allah,padaMU sahaja ku serah kedukaanku ini,Tabahkan hati ku ini,Sinarkan cahaya keikhlasan bagi meneruskan perjuanganku di sekolah,hadirkanlah damai dalam hatiku ini,ya rabbi,amiin)

Sahabat yang dirahmati Allah,

kita lupa kan sebentar perit dugaan ku itu,catatan kali ini saya lebih suka menceritakan sedikit suasana ceria p&p yang sedang hangat berlangsung sekarang..(sebenarnya,bila melihat raut wajah murid-murid ni,menghilangkan sebentar kedukaan hati ini)

murid-murid kelihatan sedang bersemangat untuk belajar dan belajar..datang ke sekolah,berjumpa dengan rakan-rakan sekelas,masuk ke kelas yang baru dengan pakaian dan alatan yang baru,buku-buku teks yang baru,mendapat ilmu yang baru,di pendek kan cerita semuanya baru la...maka,kehangatan untuk menuntut ilmu amat mereka dahagakan...Alhamdulilah.

khusyuk betul murid-murid ustazah ni membentuk huruf-huruf hijaiiyah yang diarahkan..

alhamdulilah..terbentuk juga huruf-huruf hijaiiyah..cantik..

gambaran sewaktu sesi tilawah quran di dalam kelas..bahagia sungguh ,melihat murid-murid ustazah yang mampu membaca al-quran,walaupun lambat tetapi masih bersungguh-sungguh membacanya..

Semoga,pada tahun ini,semangat murid-murid kesayanganku ini dapat terus mekar dalam hidup mereka dan yang paling penting mereka dapat mengaplikasikan semua ilmu yang di pelajari di SKI dalam hidup seharian dan bersungguh-sungguh untuk berjaya menjadi insan yang berguna di dunia dan di akhirat.

SELAMAT BELAJAR PERMATA-PERMATA HATI USTAZAH. :)

dan semoga dugaan ku itu memberikan ibrah positif buat panduan mengharungi hidup ini.

akhir kalami,Terima kasih buat pencipta lagu ' KEBANGKITAN' atas lirik lagu yang sangat menyentuh hati untuk yakin dan mengharap terus kepadaNYA.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Kem Eksplorasi Aqidah SM Daerah Kuala Selangor 2017

Salam Bismillahiwalhamdulilah Pada 14-15 November 2017 di KSCC,Jeram,Selangor telah diadakan program di atas dibawah anjuran Unit Pendi...