Manis Bicara(Ingatan UntukKU)

Manis Bicara(Ingatan UntukKU)

Kalau seorang guru mengajar sambil duduk, Murid belajar sambil mengantuk.

Kalau seorang guru mengajar sambil berlakon, Murid belajar dengan tekun.
Kalau seorang guru mengajar tanpa alat, Murid belajar dengan ralat.
Kalau seorang guru mengajar banyak bercakap, ada murid yang bertambah gagap.
Kalau seorang guru menjadi pemudah cara, ramai murid pandai berbicara.
Kalau seorang guru mengajar tanpa menilai, tidak akan tahu murid yang bodoh atau pandai.
Kalau seorang guru berbudi bahasa, dikenang murid sepanjang masa.

Khamis, Oktober 18, 2012

Kursus Pemantapan JU Kokurikulum PI 2012

ucaptama daripada tn hj Sophuan selaku BOSS kami...

Salam

Hari ini (15 okt ) saya telah bergerak ke Pulau Pangkor bagi menghadiri kursus Pemantapan Jurulatih Kokurikulum Pendidikan Islam di Pangkor Bay View Resort,Perak dibawah anjuran JPS di bawah selian Ustaz Hj Shopuan Anuar bin Ahmad,Penolong Pengarah kanan Pengurusan Operasi Dakwah,JPS,Selangor.

Peserta nya terdiri daripada barisan JURULATIH-JURULATIH Daerah Di Negeri Selangor yang terdiri daripada kumpulan kohort 1 dan kohort 2.

Jam 10.00 pagi ,menunggu di stesen minyak SHELL,Kuala Selangor.Disana saya berjumpa dengan Ustaz Roza dari SK Puncak ALam 2 yang rupa-rupanya akan pergi kesana juga..Sementara menunggu kedatangan bas Jabatan saya berborak sebantar dengan Ustaz Roza tentang pelbagai perkara dengannya..Mutiara kata-kata beliau amat membuatkan hati saya terasa tenang.Antaranya :
= Perihal sekolah
(kita tak perlu mengharapkan sangat penghargaan dari sekolah kerana kebanyakan nya ibarat kacang lupakan kulit, bila kita diperlukan,kata-kata manis dihulurkan tetapi bila tidak kita dilupakan begitu sahaja)
(paling penting di sekolah kita cari sebanyak mana pengalaman yang ada,ikuti lah pelbagai program anjuran sekolah kerana darinya kita pasti dapat pengetahuan)
= Perihal kemasyarakatan
(ikutilah program-program masyarakat luar kerana kita dapat bergaul dengan pelbagai manusia sekaligus)

Rasanya sepanjang 3 hari 2 malam saya disini,terlalu banyak input-input positif yang diterima dalam memantapkan peranan saya sebagai seorang JURULATIH Koko PI yang telah dilantik dan diberi kepercayaan oleh pihak JPS,maka,sejujurnya,insyaallah,akan saya lakukan yang terbaik mengikut kemampuan yang ada pada diri ini.Semoga Allah sentiasa membantu dan memudahkan urusan saya dalam menyampaikan DAKWAH kepada anak bangsa.

Antara point yang dapat dikutip untuk ingatan saya sepanjang berkursus di sana :--
-Objektif kursus ini untuk memantapkan JU yang ada ,berkongsi dalam perkara-perkara inovatif sesama JU dan membuat penyelarasan Pengurusan JU bagi negeri Selangor Taklimat Pekdis yang disampaikan oleh ustaz Abdullah b Ramli (berbicara mengenai aktiviti PEKDIS -Sukan,Pembacaan Kitab bersanad,Wacana Ilmu guru PI,Tilawah MTQ untuk guru Agama,Program Menangani Stress,dll)
-Negeri Selangor batch mark yang harus dibanggai –PENULISAN,KEJURULATIHAN DAN PENGURUSAN ACARA-ACARA KEBANGSAAN)
-Perkemaskinikan resume dan sijil kerana ia penting untuk memohon jawatan lain
-Lihat murid sebagai ‘mad’uu’ yang ingin belajar dan memimpin
-Jadi lah guru 5M – Mudarris (yang mengajar je),Muallim (yang menguasai ilmu dengan fatwa yang betul),Murabbi (membina seorang yang kurang ilmunya kepada yang sempurna),Muaddib (membina murid menterjemahkan apa yang dipelajari) dan Mursyid (dapat menyentuh hati dan perasaan murid).
-Hadis : ‘Innama buithtu al-muallim’ –ia kisah rasulullah lebih memilih pergi tempat kumpulan yang sedang bermuzakarah daripada kumpulan yang sedang membaca al-quran.
-Imej JU mesti cemerlang di sekolah dan di luar sekolah
-SIMULASI (Mulianya Saya – kaedah guna kertas,tulis nama dan haiwan yang paling dibenci,Renggang style- bercorak kepada mencipta senaman,Bina Aqidah – kalimah Syahadah,Ice breaking,Tasbih dan al-quran (Amanah),Perkenalkan Idola bagi setiap kumpulan,Ceramah pengenalan tokoh Islam,Diskusi Buku,Lakunan Sebabak,Pantomin,Gosok dan Tepuk,Bunyian dumm dan cheng,berlawanan arahan duduk,bangun,angkat tangan dan turun tangan dll)

us Roza sedang menyampaikan simulasi daripada hasil perbincangan kumpulan kami

-Doa – arahannya HUP
-Budaya kerja JURULATIH (Ikhlas,Sedia berkorban,Turun kan sekejap darjat,Cara improve kepada peserta mestilah berubah ikut zaman,Jangan SS,Menepati masa,Komited dan Komitmen,Tidak mengira Teamwork dan Disiplin tinggi)

jom bersnokling..aktiviti paling best...

kami diberi pendedahan untuk berpukat ikan..

inilah hasilnya tangkapan kami JU yang tak berapa mahir dalam menangkap ikan ni...apa-apa pun Alhamdulilah..walau sedikit tetap kami syukur.

Apa-apa pun,TERIMA KASIH saya ucapkan kepada Barisan kepimpinan JPS, Barisan Jurulatih Utama ( US Mohd Fazli abd Manaf dan team beliau) dan tidak dilupakan kepada sahabat JU KOKO PI..

Sesungguhnya banyak manfaat daripada kursus 3 hari itu buat saya..
TERIMA KASIH Ya Allah..Alhamdulilah.

pena dari saya :
Teruja menaiki bot...

Kursus lain saya bersambung pula untuk program KEM JATI DIRI bagi pelajar-pelajar smka dan sabk..Insya allah akan saya kongsikan bersama... ;)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Kem Bestari Solat Siri 2/2017

Salam Bismillahiwalhamdulilah.. Sahabat-sahabat yang dirahmati Allah. Alhamdulilah, semalam 13.10.2017/Jumaat telah berakhir sudah KBS ...