Manis Bicara(Ingatan UntukKU)

Manis Bicara(Ingatan UntukKU)

Kalau seorang guru mengajar sambil duduk, Murid belajar sambil mengantuk.

Kalau seorang guru mengajar sambil berlakon, Murid belajar dengan tekun.
Kalau seorang guru mengajar tanpa alat, Murid belajar dengan ralat.
Kalau seorang guru mengajar banyak bercakap, ada murid yang bertambah gagap.
Kalau seorang guru menjadi pemudah cara, ramai murid pandai berbicara.
Kalau seorang guru mengajar tanpa menilai, tidak akan tahu murid yang bodoh atau pandai.
Kalau seorang guru berbudi bahasa, dikenang murid sepanjang masa.

Jumaat, Mac 08, 2013

Program Patriotisme : Kepemimpinan Jati Diri

Salam


suasana di dewan ballroom,kelihatan para VIP disana..

Alhamdulilah,semalam 7hb Mac 2013 jam 2.30 petang saya bersama 4 orang sahabat guru telah bergerak ke One Plaza,Kuala Selangor bagi mengikuti satu program bermanfaat iaitu program Patriotisme : Kepemimpinan Jati Diri mengikut perspektif Islam.

Alhamdulilah,apabila berada di sana saya mendapat satu lagi ilmu berguna yang amat memberikan saya kesedaran agar sentiasa bersyukur dengan kenikmatan hidup di negara Malaysia dan bersyukur kepada pejuang-pejuang negara terdahulu yang telah berkorban demi kesejahteraan negara Tercinta Malaysia..

Disana kami telah ditontonkan dengan preview filem 'TANDA PUTERA' arahan Datin Paduka Shuhaimi Baba..ALLAHUAKBAR... satu filem yang telah terkesan di Jiwa saya melihat perjuangan allahyarham Tun Abdul Razak dan allahyarham Tun Dr. Ismail.

Rumusan ringkas filem itu telah di perkatakan oleh dr. Fuad Zarkasi :' Tun Abd Rahman telah memulakan gerakan memulihkan felda,Tun Abdul Razak pula mengisinya,manakala Tun dr.Ismail sebagai pendindingnya,Tun dr. Mahadhtir pula telah menamatkannya dan Tun Mohd Najib pula telah mentranformasikannya..Tindakan bijak Pemimpin kita terdahulu telah memberi tekanan kepada pihak British agar tidak mencampurtangan urusan negara kita..sesungguhnya, yang merosakkan negara kita sebenarnya adalah orang-orang 'SUBVERTIF'.

Justeru itu,sahabat-sahabat yang saya sayangi,marilah kita bersama-sama menjaga negara kita tercinta ini dan berusaha memberi didikan terbaik untuk anak bangsa kita agar mereka satu hari nanti dapat menyumbang bakti untuk generasi seterusnya..


saya bersama sahabat guru : Cikgu Hudha,Cikgu Lisa dan Cikgu Aida..dan Cikgu Wan berada di depan saya (tidak kelihatan di gambar...maaf ya cikgu...)

Selamat Berusaha !!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Jamuan terakhir : Tahun 6 2017

Salam Bismillahiwal Alhamdulilah Hari ini adalah hari terakhir bersama-sama mereka di SKI. Aktiviti terakhir dengan dimulai solat sunat ...