In My Mind..

Cerdasnya orang yang beriman adalah, dia yang mampu mengolah hidupnya yang sesaat, yang sekejap untuk hidup yang panjang. Hidup bukan untuk hidup, tetapi hidup untuk Yang Maha Hidup. Hidup bukan untuk mati, tapi mati itulah untuk hidup.

Ya Allah... hanya pada Mu tempat ku mengadu & memohon, kurniakanlah kepada ku ketenangan hati & perkhabaran gembira... Aamiin

SEDIKIT yang mengingatkan lebih baik daripada BANYAK yang melalaikan.MENSYUKURI sedikit NIKMAT Mengundang limpahan BERKAT - source: Solusi Magazine

Ahad, April 28, 2013

Kursus Induksi JU KSSR & PBS Bahasa Arab Tahun 4,Zon Tengah..

Salam


Hotel Silka Maytower,KL..Alhamdulilah suasana didalamnya menenangkan dan amatlah sesuai untuk kami(para JU)mendudukinya 4 Hari 3 Malam dek kepeningan sedikit dalam memahami konsep KSSR dan PBS..

Kursus Jurulatih Bahasa Arab tahun 4 KSSR telah diadakan di Silka Maytower,Kuala Lumpur pada 23-26 April 2013.Kursus peringkat zon tengah ini telah dihadiri oleh semua JU Bahasa Arab,Pendidikan Islam dan Moral yang terpilih di daerah masing-masing.Ia adalah anjuran BPK,KPM.Kursus ini telah dikelolakan oleh barisan Pegawai-pegawai dari Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM) DAN Jurulatih Utama Kebangsaan (JUK) dari Bahagian Pembangunan Kurikulum (BPK),KPM.

Alhamdulilah...satu kursus yang amat memberi manfaat buat saya dan memberi kefahaman mengenai KSSR & PBS.Terima Kasih kepada pihak penganjur yang telah menganjurkan program ini..sesungguhnya,amat besar tanggungjawab saya dan sahabat JU yang lain selepas ini kerana kami telah dipertanggungjawabkan untuk menyebarkannya di daerah masing-masing.Allahuakbar,moga dipermudahkan ALLAH untuk saya nanti,Insha Allah..aamiin.

Kursus hari pertama 23 April 2013/Selasa :


Bermula kursus dengan Taklimat urus setia dan kewangan oleh Encik Mohd Salim Taufiq Rashidi


Taklimat umum Konsep KSSR oleh Pn Norazah Ibrahim


Taklimat Pelaksanaan PBS oleh Pn Norashidah


Taklimat Pentaksiran Rujukan Standard dalam konteks Pentaksiran Sekolah oleh Pn Dayang Puspa Sufian

Kursus hari kedua 24 April 2013/Rabu :


Taklimat DSK & DSP oleh Ustaz Ahmad Zakwan,sebelum itu, taklimat JUK oleh Ustaz Mior bagi subjek Bahasa Arab KSSR tahun 4 2014


Taklimat DSP oleh 3 orang JUK iaitu Ustaz Naz,Ustazah Pauziah dan Ustazah Shifa


Taklimat Kemahiran Berfikir Aras yang tinggi (KEBAT) oleh Ustazah Aedah Zakaria


Kursus hari ketiga 25 April 2013/Khamis :

Taklimat EMK oleh Ustazah Maizatul


Taklimat bahan sokongan Kurikulum (buku teks tahun 4 2014) oleh Ustaz Mohd Bakri


Taklimat Transisi tahun 1 2014 oleh Ustazah Faezah


Taklimat pembentangan Mikro teaching oleh Ustaz Mior...DAN selepas itu kami diberi arahan dalam pembengkelan mengikut kumpulan yang telah diberi..

Kursus hari keempat 26 April 2013/Jumaat :


Taklimat PBS & Pengoperasi PBS Tahun 4 oleh Pn Wan Faizatul Shima dan Encik ...sory dah tak ingat namanya (mereka berdua dari LPM)


Terima Kasih dari saya :-


Selamat maju Jaya buat semua Jurulatih Utama,Zon Tengah !!!

Moga kita dapat menyampaikan semua maklumat daripada kursus ini kepada sahabat-sahabat kita nanti dengan sempurna.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan